PARTENERI MEDIA EDIȚIA 2018

Recent Posts

Andrei Luca Popescu: Premiul TJA - un reper-busolă care m-a motivat pe mai departe

April 1, 2018

 

 

Pentru un jurnalist aflat la început de drum, cum eram eu în 2008, după doar trei ani de presă, cred că e foarte important să aibă câteva confirmări relevante, de la oameni pe care îi respectă și de la organizații credibile. Câteva repere care să îi arate că poate este subevaluat de cei din jur, așa cum se întâmplă mai mereu cu tinerii jurnaliști, sau că poate se supraevaluează singur, crezându-se ce nu este încă.

 

Pentru mine, premiul Freedom House de „Tânăr Jurnalist al Anului 2007” la secțiunea Reportaj a fost un astfel de reper-busolă, care m-a motivat pe mai departe. Privesc deseori cu invidie la cei câțiva colegi din presă care știu și mai sunt în stare să scrie reportaj sau măcar articole cu elemente de reportaj. Cred că un autor de reportaje este o specie extrem de fragilă și greu de găsit, pentru că principala sa calitate este talentul de a scrie, lucru care nu se formează odată cu practica meseriei. Îl ai sau nu, la fel ca simțul umorului. Cred că umorul, simțul detaliului și al personajelor sunt lucruri esențiale pentru un autor de reportaj. Cred că el trebuie să fie în primul rând o piesă jurnalistică - relevantă pentru public, cu un subiect pertinent, cu un tâlc relevant - și abia apoi o piesă literară. Una fără alta nu se poate.

 

Din păcate, și asta o spun privind mai întâi la mine, și apoi la ceilalți ziariști, cred că reportajul își găsește loc din ce în ce mai greu în presa de astăzi, inundată de o cantitate enormă de gunoi generator de click-uri pe internet și de abordări și titluri care au același țel. Modul de a face presă astăzi s-a deformat, din cauza subdimensionării redacțiilor și a permanentei presiuni a lipsei de timp pentru subiecte mai de anvergură sau care necesită o „clocire” mai atentă. Reportajele nu se înțeleg bine cu deviza „te vreau acum, sexy și rea”, sub care funcționează presa de astăzi, pentru că un reportaj bun nu iese în câteva ore, nu se pliază pe reflexele de click ale masei internauților, iar amploarea sa dă deseori dureri de cap cititorilor de presă de azi. Poate că de aceea, cu atât mai mult, de câte ori am ocazia să mai scriu așa ceva, simt aceeași mândrie și emoție ca la început.

 

Andrei Luca Popescu, laureat TJA 2008, cu reportajul „Vânătorii de datornici”

 

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

March 5, 2018

Please reload

Archive
Please reload